TAUSTATIEDOT

Kroonisesti sairaan, varsinkin kipusairaan, on tärkeää pysyä itse selvillä omista lääkkeistään ja tehdyistä toimenpiteistä. Kipu saa unohtamaan asioita, joten muistiin on turha yrittää luottaa, vaikka miten haluaisi tai olisi siihen tottunut.

Jos käytössä on työterveyshuolto, terveyskeskus ja kenties myös sairaaloiden erikoislääkäreitä, kipusairas itse on ainoa, jolla on kaikki tieto omasta hoidostaan. Tiedot eivät aina liiku jouhevasti yksiköiden välillä. Ajan myötä, kun toimenpiteitä ja lääkekokeiluja karttuu, menee helposti sekaisin mikä lääke aiheutti mitäkin sivuvaikutuksia vai auttoiko se ollenkaan. Asiat alkavat mennä sekaisin.

Kun trigekivun takia joutuu menemään esim. ensiapuun ja puhuminen on mahdotonta, TAUSTATIEDOT-lomake on suoranainen pelastus. Lääkärit ja hoitajat näkevät yhdellä silmäyksellä koko sairaus- ja lääkehistoriasi, ilman että sinun tarvitsee sanoa sanaakaan. Voit jättää tuon TAUSTATIEDOT-lomakkeen sinua hoitaneeseen terveydenhuollon yksikköön.

TAUSTATIEDOT- lomake kannattaa pitää ajan tasalla, päivittää siihen aina uudet diagnoosit, lääkemäärät jne. Kun lomakkeen on kerran saanut valmiiksi, se kannattaa tulostaa. On kätevää pitää kopiota auton hansikaslokerossa ja laukussa. Tekeminen saattaa alkuun vaatia ponnisteluja ja papereiden penkomista, mutta se kannattaa.

Omaa terveyttään koskevat paperit kannattaa pitää järjestyksessä. Kannattaa kerätä samaan mappiin kaikki epikriisit, leikkauskertomukset, lausunnot RTG ja MRI ym. kuvista ja tutkimuksista sekä verikokeiden tulokset. Uusin päällimmäiseksi ja kun tulee lisää papereita, ne lisätään taas päällimmäiseksi.

Lääkärissä käydessä voi aina pyytää lisäämään itsensä jakeluun, jolloin sen käynnin epikriisi lähetetään sinulle, samoin esim. verikokeiden tulokset. Jos papereiden järjestäminen tuntuu  ylivoimaiselta urakalta, sen voi aina tehdä pätkissä. Ensin järjestää paperit vuosien mukaan. Seuraavana päivänä ottaa yhden vuoden paperit ja järjestää ne kuukausien mukaan järjestykseen. Sen jälkeen kuukausi päivien mukaan. Urakka on vaivansa arvoinen! Alempana ohjeet sekä malli.

DSC_9283TAUSTATIEDOT

Henkilötiedot
Nimi, hetu, osoite
Sairaudet/diagnoosit

    Diagnoosit
    Tules ongelmat
Nykyinen lääkitys
    Lääke, mg/vrk tarvittaessa/jatkuvasti
Aiemmat lääkitykset
    Lääke, mg/vrk, auttoiko, syy lopettamiseen
Aikaisemmat sairaalahoidot ja leikkaukset
    Toimenpide, sairaala, lääkäri
Kuntoutus
    Kurssin nimi, paikka, ajankohta
Erityisruokavalio
Pituus
Paino
Muu terveydenhoito
    Missä, lääkäri
Yliherkkyydet
    Mikä, oire
Muuta huomioitavaa
Työkokeilut
Osakuntoutustuet
Kuntoutustuet
Eläke
Nimi sekä päiväys

 

TÄSSÄ ESIMERKKI: